Tllptem a flelmeimen. Htmrfldes csizmban
Csernus Imre azt mondta egy interjban, hogy flelmeink zme irracionlis, irrelis s csak a fejnkben ltezik.
Szeretem a nyers stlust, osztom a hogyansegtsnkkel kapcsolatos nzeteit. Meggyzdsem, hogy egy kritikus helyzetben lv, vagy magt abban rz s nmagt rettenten sajnl embertrsunkon, vagy a tle fggetlen, ltala nem befolysolhat, nem irnythat dolgok (azaz adottsgok) fltti bsongson, tarts vagy folyton visszatr bosszankodson nem gy tudunk legjobban segteni, ha vele picsogunk vagy nyavalygunk, ezltal rerstnk s konzervljuk benne nyomorsgnak rzett. El kell terelnnk a figyelmt azzal, hogy rmutatunk a benne s krltte lv pozitv dolgokra, ezltal rbred, hogy nem is olyan rossz neki, vagy lehetne sokkal rosszabb.
De egy jl irnyzott verblis arcul csaps is alkalmas lehet arra, hogy az illet sszerezzenjen, felriadjon az rzelmi dagonybl s vgre cselekedni, vagy feldolgozni kezdjen (szerencssebbek, akik magukra kiablnak, megragadjk sajt grabancukat s kihzzk magukat az nsajnlat ingovnybl, de erre kevesen kpesek). Flre ne rtse senki, ez nem az emptia tkletes hinya, ez csupn egy technika.
Az n sajttortval kapcsolatos flelmeimnek volt azrt nmi realitsa, meg elzmnye is. vekkel ezeltt ksztettem mr egy sts nlkli verzit Philadelphibl.

Nagyon finom volt, de evs utn rgtn gy megfekdte a pocakot, hogy ezzel hossz idre meg is pecstelte a sajttortkhoz fzd viszonyulsomat. Kstolni is csak ritkn s csak mmel-mmal szoktam, lehetleg igyekeztem kerlni a kontaktust.
De ahogy picikt nyitottam feljk, elkezdett motoszklni bennem a felismers, hogy a sts vltozatok olyan messze llnak az n ls Philadelphimtl, mint Mak Jeruzslemtl. Mert ezek pont, hogy lgiesen knnyek voltak. gy el is hatroztam, hogy maaajd egyszer, valamikor a tvoli jvben n is megprblkozom a ksztsvel.
Aztn amikor egy igazi sajttorta fan jtt hozzm ltogatba, magamra kiabltam s felprgtek az esemnyek. Infk, jtancsok, receptek mr korbban, szp fokozatosan begyjtve, pp csak ssze kellett lltani a kpet az info puzzle darabkkbl.
Kezdjk onnan, hogy azt lefektettem alapnak, hogy nyerset soha, s lehetleg nem Philadelphibl. Egyrszt mert bitang ls, msrszt, mert horror r (sparos felmrs eredmnye: 2700 Ft/kg). Na de akkor mivel ptoljuk? Krlnztem mascarpone fronton, mert tbben azt hasznlnak helyette. Sparban ltezik a Szarvasi, aminek 1200 Ft fl kilja, s a sajt mrks, annak pedig 800 Ft.
Aztn megkaptam a tuti tletet: a Lidlbe kell menni. Nekik van ugyanis kifejezetten stshez ajnlott krmsajtjuk. 1 kg-os kis vdrben kaphat 750 Ft-rt. n idig maximum 2 hetes lejrattal tallkoztam, amihez kzeledve akcizni szoktk.

Az 1 kil viszont nagyon sok, a receptek tbbsge 5-800 g-rl szl. Arnyokat eltolni nem szeretek (klnsen nem els alkalommal, jrzs meg nlam ugye ritkn van).
De minek ksztenk 1,5-2-szeres mennyisget? Kifolyik a flnkn. Ezrt rszoktam arra, hogy ktflt gyrtok egyszerre. gy rvid idn bell kiprbltam 8 receptet, amibl 5 ttte meg az ltalam elvrt szintet. De ezek kzzttele eltt nzzk az ltalnos tudnivalkat s praktikumokat, amiket a sajttortk utni keresglsem kzben felcsipegettem.
Ksztse egyszer, hisz tszta helyett keksz rlemny az alap, amit nyakon ntnk egy nhny hozzvalbl secperc sszedobott krmmel (na j, a sajtkrm nha elg hg folyadk, gy kzi mixerrel keverve sszefrcskl mindent, a formt meg be kell tekerni alufliba, mert ha nem zr tkletesen, kifolyik s odag).
A formba nyomkodott kekszes alapot 10-12 percig sssk el, gy ropogsabb marad.
A krmsajt legyen szobahmrsklet, klnben nem tudjuk csommentesen elkeverni.
Ne keverjk tl, mert ha nagyon levegs, a felszll lgbuborkok sts kzben megrepesztik a tortt. A lgbuborkok eltvoltsa cljbl, formba nts utn csapkodjuk prszor a munkapulthoz.
Vzfrdben gzljk vagy tegynk vizes tlkt a st aljba (n az utbbi gyakorlatot folytatom).
Ne sssk tl.
Kitmasztott stajt mellett hagyjuk kihlni. Eltte vgjuk krbe kssel, hogy elvljon a tortnk a forma faltl (klnben megreped, ahogy lehl).
Egy napot tartsuk htben fogyaszts eltt.
Na mindent sszevetve, ha akar, gyis reped. Nekem a legtbb elszr elkezdett nagyon megnni, aztn visszarogyott, kzben meg repedt a csapkods, krbevgs, stben kihts s minden egyb ritul ellenre is. Aztn volt olyan fajta, amit ktszer ksztettem el, mert az eredeti recept nem tetszett, s tkletes lett a fellete mindkt alkalommal.
De nzzk ket ttelesen (a receptek a tortk cmre kattintva rhetk el):
Mautner fle New York


Budapest cheesecake
Vgre van mr neknk is sajtunk!
Ehhez a recepthez kpest a sajttorta rsz felvel dolgoztam (nem sajt ktfbl, hanem pont a mdostott receptbe futottam bele a neten elsre. De nem bnom, mert gy pont kedvemre valk voltak az arnyok.).


Csokolds
70 %-os csokit hasznltam a forrsig hevtett tejsznben felolvasztva, majd lehtve.


Mkos
n 125 g mkot tettem bele, meglehetsen mkos lett. Lehet, hogy elg lenne bele 100 g is.


Sttks
Amikor spekulatius kekszet emlegetnek, n ezt hasznlom.

A receptben felsorolt fszerekkel (3 kk fahj, 1 kk rlt gymbr, 1 kk rlt szegfszeg) szmomra ehetetlen lett, gy megismteltem 2 kk mzeskalcs fszerrel, gy pedig mr isteni. A slt tk jl brja a fagyasztst, gy egy korbbi tksts lefagyasztott maradkbl ksztettem el elszr.


Mindegyiket merem ajnlani, mert finomak s egyszerek.
A trtnet, a ksrletezs nem rt mg vget szmomra, de pr hnapig biztos, hogy ms irnyba indulok, mieltt runnk a ksztsre, a krnyezetem pedig a kstolsra. Az eperszezonra viszont van mr nhny tletem megint.
gyhogy a Termintorral lve: I’ll be back!