Kezdjk az elejn, hogyan keletkezik. Egy penszgomba, amit Botrytis cinerea-nak hvnak, megtmadja a szllt ettl a szllszemek sszetppednek, mert elvesztik a nedvessgk jelents rszt, gy az z s a cukor koncentrldik a szemekben. Valjban ez a szll egy betegsge, amelybl eleink finom bort ksztettek.

Egy 10 ves terminusban krlbell 3-szor lehet asz bort kszteni, ugyanis az idjrs befolysolja azt, hogy a Botritis megjelenik-e a szemeken vagy sem. Ott jrtunkkor mg nem tudtak vlaszolni arra a krdsre, hogy idn lesz-e asz vagy sem.
Aszbor ksztst elszr Szepsi Laczk Mt rta le, aki egy Erdbnyei prdiktor volt. A asz ksztsnek fontos mrszma a Gnczi-hord, ami 136 l-es hordt jelent. Hogy mirt pont ekkora, mert lltlag ilyen mret hord frt fel a szekrre, amellyel szlltottk.

Az hogy milyen aszt ksztettek attl fgt, hogy egy gnczi-hordnyi borhoz, hny puttony asz szemet ntttek. Innen jn a 3, 4, 5, 6 puttonyos asz kifejezs. Ma mr sem a puttonyt sem a gnczi-hordt nem hasznljk mrtkegysgnek, de a bort ma is gy ksztik mint rgen. Az asz szemeket kzzel bogynknt vlogatjk szt az p szemektl. Egy gyakorlott asz szed asszony egy nap 5 kg asz szemet tud szretelni. Igen aprlkos munka ez.
Az asz szemeket maradktalanul felhasznltk s hasznljk ma is. A kiprselt asz szemeket felntik egy j minsg borral s hagyjk, hogy az asz aroma tjrja a bort gy kszl a Fordts vagy Msls vagy msodasz. Ezutn a visszamaradt aszszemeket kifzik trklyplinknak a vgn, ami marad takarmny lesz. gy semmi nem megy veszendbe.
A bort 3-6 vig hordban rlelik. A tokaji borok rlelshez, s nemcsak az aszhoz, hozz tartozik a nemes pensz, amely a pinckben tallhat, szine zldes-szrke.

Mg egy ikonikus borrl kell szt ejteni mg hozz a Szamorodnirl, amely lengyell azt jelenti "ahogy termett". Szamorodni ksztsekor nem vlasztjk szt az aszs s egszsges szemeket, erre utal a neve is.
Rgen az asznak gygythatst tuljadontottak, ezt valsznleg a penszgomba okozhatja.
Arra bztatok mindenkit kstoljon minnl tbb finom bort, akr asz, akr sem s menjen Tokajba.